A Quiz Christians Need to Learn to Pass

Dr. James Emery White
Dr. James Emery White

robot hand reaching toward ipad that human is touching at the same time

A recent article in the Wall Street Journal noted that global spending on artificial intelligence is rising and shows no sign of slowing down:

“Organizations are expected to invest $35.8 billion in AI systems this year, up 44% over last year, according to International Data Corp. And AI spending is projected to more than double to $79.2 billion by 2022.

“Today, about half of all companies have at least one AI system installed and an additional 30% have pilot projects in place, according to a survey by the business and economics research arm of McKinsey & Co.”

In his book Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence, MIT professor Max Tegmark classifies life forms into three levels of sophistication: Life 1.0, 2.0 and 3.0. Using the term hardware to refer to “matter” and software to refer to “information,” he deems that Life 1.0 is “life where both the hardware and software are evolved rather than designed.” Human beings are Life 2.0, “life whose hardware is evolved, but whose software is largely designed.”

Life 3.0 is life that “can design not only its software but also its hardware. In other words, Life 3.0 is the master of its own destiny, finally free from its evolutionary shackles.” So if something like bacteria is Life 1.0 and humans are Life 2.0, what is Life 3.0? 

Artificial intelligence. Or, more specifically, “artificial general intelligence” (AGI). Rudimentary forms of AI are already with us in everything from the facial recognition software in Apple’s iPhone X to our digital assistants Siri, Alexa and Cortana. The holy grail is AGI, which is AI reaching human-level intelligence and beyond, being able to accomplish virtually any goal, including learning. 

So in short, Life 1.0 is biological, Life 2.0 is cultural and Life 3.0 is technological.

So how much do you know about AI?

The same Wall Street Journal article put together a little quiz to see:

1. Below are definitions for artificial intelligence, deep learning, machine learning and natural language processing. Match each term to its definition:

A. _____ takes text or speech as input and can “read” or extract meaning from it.
B. _____ encompasses techniques used to teach computers to learn, reason, perceive, infer, communicate and make decisions similar to or better than humans.
C. _____ is a powerful statistical technique for classifying patterns using large training data sets and multilayer AI neural networks.
D. _____ is the science of getting computers to act intelligently without being explicitly programmed.

Answers: A = Natural language processing; B = Artificial intelligence; C = Deep learning; D = Machine-learning

2. Which of the following sectors spends the most on AI systems?

A. Banking
B. Discrete manufacturing
C. Health care
D. Process manufacturing
E. Retail

Answer: E. Retail companies will invest $5.9 billion this year, leading all other sectors.

3. What’s the upper end of the salary range for AI developers and machine-learning engineers?

A. $150,000
B. $175,000
C. $200,000
D. $225,000
E. $250,000

Answer: C. AI developers and machine-learning engineers have annual salaries of up to $200,000, according to a report in January from the New York staffing firm Mondo.

4. What was the growth in job postings for machine-learning engineers between 2015 and 2018?

A. 68%
B. 136%
C. 204%
D. 272%
E. 344%

Answer: E. There was 344% growth, according to job-search site Indeed.com.

5. Who invented the term artificial intelligence?

A. Science fiction writer Isaac Asimov
B. Dartmouth College mathematician John McCarthy
C. Mathematician and computer scientist Alan Turing
D. Computer scientist Grace Hopper.
E. Former IBM chairman Thomas J. Watson

Answer: B. John McCarthy came up with the term in the mid-1950s.

6. How much global economic activity will AI deliver between now and 2030?

A. $4 trillion
B. $9 trillion
C. $10 trillion
D. $13 trillion
E. $16 trillion

Answer: D. AI has the potential to add approximately $13 trillion, or 1.2% additional global GDP growth per year, according to McKinsey & Co.

7. How many organizations have embedded at least one AI-backed function in their business processes?

A. 17%
B. 24%
C. 39%
D. 47%
E. 56%

Answer: D. 47%, according to McKinsey & Co.

8. Who said AI “could spell the end of the human race”?

A. Tesla CEO Elon Musk
B. Theoretical physicist Stephen Hawking
C. 2001: A Space Odyssey author Arthur C. Clarke
D. World Wide Web inventor Tim Berners-Lee
E. Microsoft Co-Founder Bill Gates

Answer: B. Stephen Hawking

So how did you do? If not so well, it might be time to start studying. Actually, there’s no “might” about it.

It’s time.

The potential of AI for good – or ill – is staggering. As Tegmark notes, “we might build technology powerful enough to permanently end [social] scourges, or to end humanity itself. We might create societies that flourish like never before, on Earth and perhaps beyond, or a Kafkaesque global surveillance state so powerful that it could never be toppled.”

Tesla and SpaceZ CEO Elon Musk told the National Governors Association last fall that his exposure to AI technology suggests it poses “a fundamental risk to the existence of human civilization.” Cosmologist Stephen Hawking agreed, saying that AI could prove “the worst event in the history of civilization.” Facebook founder Mark Zuckerberg, however, calls such talk “irresponsible.”

Who is right?

No wonder it has been called the most important conversation of our time. Whether it proves to be, it is certainly a conversation that needs Christian minds that are informed and engaged.

So make sure the next time you take the quiz,

… you pass.

James Emery White

 

Sources

John McCormick, “Test Your Knowledge of Artificial Intelligence,” The Wall Street Journal, April 1, 2019, read online.

Max Tegmark, Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence (Knopf, 2017).

Marco della Cava, “Elon Musk Says AI Could Doom Human Civilization. Zuckerberg disagrees. Who’s right?”, USA Today, January 2, 2018, read online.

About the Author

James Emery White is the founding and senior pastor of Mecklenburg Community Church in Charlotte, NC, and the ranked adjunctive professor of theology and culture at Gordon-Conwell Theological Seminary, where he also served as their fourth president. His latest book, Meet Generation Z: Understanding and Reaching the New Post-Christian World, is available on Amazon. To enjoy a free subscription to the Church & Culture blog, visit ChurchAndCulture.org, where you can view past blogs in our archive and read the latest church and culture news from around the world. Follow Dr. White on Twitter and Instagram @JamesEmeryWhite.

Photo Credit: ©GettyImages/ipopba





Originally published April 11, 2019.